25 Kasım 2016 Cuma

When we dig Radiation Absorption Plants İn this cancer areas, people will become less sick



When we dig Radiation Absorption Plants ( Trees)  İn this  cancer areas, people will become less sick.

Even we want decrease world radiation level, we should increase  radiation absorption plants numbers  all around the world. Such as bamboo, mangrove, aloe vera, reichi mushroom......



                 

FÜTÜRİSTİK BİNALAR İLE ORİGAMİ VE FİLOGRAFİ ARASINDAKİ İLİŞKİ




FÜTÜRİSTİK BİNALAR İLE  ORİGAMİ VE FİLOGRAFİ 
 ARASINDAKİ İLİŞKİ


Nursel Daş

              Fütüristik binalar ile origami ve filografi sanatı arasındaki ilişkiye baktığımızda, bu binaların yapımında origami ve filografi sanatında yararlanıldığını görmekteyiz. Fütüristik tasarım(1), ileri görüşe sahip, tasarımın sınırlarını zorlayan , gelecek zamandan gelmiş gibi hissi uyandıran tasarım demektir . Fütüristik bina ise, gelecek zamandan gelmiş hissi uyandıran binaya denir.

          Futuristik (2) kendi zamanına göre ileriyi öngörebilen, modern çizgiler taşıyan demektir. Bu tanımdan yola çıkarak fütüristik binayı, gelecek zamandan gelmiş hissi veren, modern çizgiler taşıyan bina olarak da tanımlayabiliriz.
 Origami(3), Japonca ''ori'' (katlamak) ve ''gami'' (kağıt) sözcüklerinin bileşiminden meydana gelir ve 'kağıt katlama' sanatına verilen addır. Origami , genellikle kağıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece kağıdı katlayarak çeşitli figürler oluşturularak yapılır. Genellikle kare ve dikdörtgen kağıtlardan yapılır.Kesme işlemininde kullanıldığı türüne '' kirigami'' denir. 
 Filografi  kelimesini tanımlayacak olursak, filografi(4) bir motif yada desenin, ahşap malzeme üzerine çakılarak ve arasından çeşitli renklerde iplik veya tellerin geçirilmesiyle oluşturulan değişik motif ve desenlerin orta çıkarılmasını sağlayan el sanatıdır. Bu sanat Ortadoğu' da doğmuş ve Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar yayılmıştır. Günümüzde bu sanatın popülerliğini yitirdiği söylense de fütüristik binalarda, ev aydınlatma araçlarında, mobilya yapımında bu sanata yer verildiğini görmekteyiz. Abajür gibi. Bahsettiğim bu alanlarda sadece Filografi sanatından değil origami sanatından da faydalandığı görülmektedir. Hatta özellikle fütüristik binaların tasarımında bazen bu iki sanat birden uygulanmıştır. Bu iki sanatın kullanılmasıyla gördüğümüzde çok zor yapıldığını düşüneceğimiz binalar bile çok kolay bir şekilde ortaya çıkmıştır. Fütüristik yapılarda, farklı bu iki sanatın bir araya getirilmesiyle, muazzam güzellikte yapıların ortaya çıktığını görmekteyiz. Fütüristik mimarlardan örnekler verecek olursak; Zaha Hadid, İspanyol mimar Alvaro Varela de Ugarte, Santiago Calatrava  gibi burda adını sayamadığım bir çok mimar bu iki sanattan yararlanarak çok güzel yapılar ortaya çıkarmışlar.

         
            Sonuç olarak fütüristik binaların yapımında, origami ve filografi sanatının birlikte çok güzel kullanılmıştır. Bu iki sanatın yardımıyla çok kompleks binaların bile ne kadar kolay ortaya çıktığına tanıklık edebiliriz. 







Kaynakça
1. http://decometre.com/futuristik-tasarim-nedir/
2. http://architecturree.blogspot.com.tr/2013/06/futuristik-yapilar-gelecegin-bina.html
3. https://tr.wikipedia.org/wiki/Origami
4. https://tr.wikipedia.org/wiki/Filografi