3 Nisan 2019 Çarşamba

Rüzgar Gülleri Nasıl Olmalı?

Yaşamımızdaki yanlış mühendislikleri kaldırarak enerji kaybını önleyebilir miyiz?

Rüzgar güllerini görünce aklıma rüzgar gülleri böyle mi olmalı yazısını yazmak geldi.
Rüzgar güllerinin bazıları 3 yapraklı ve çok büyükler. Bu yanlış bir mühendislik örneği sadece. Çünkü pervaneler küçük olunca daha hızlı döner. Yani rüzgar güllerini yaparken onların pervaneleri
küçük olmalı çünkü büyük pervaneler daha yavaş ve zor dönüyor. Birde pervaneler 2 yapraklı olunca daha hızlı döner. Yani rüzgar gülleri, 2 yapraklı ve küçük olmalı. Doğru mühendislik bu dur. Ortada
yanlış mühendislik var bunun sonucunda gereksiz yere elektrik kaybı ortaya çıkıyor.Yani 10 evi  aydınlatacak elektrik yerine 5 evi aydınlatacak elektrik üretiyoruz. Daha az elektrik üretiyoruz.

Birde şuna dikkat edelim pervanelerde az yaprak olunca titreşim artıyormuş. Ama bunu deneyebiliriz. Bu durum rüzgar güllerinde bir sorun yaratır mı? Birde pervanenin boyu küçüldüğünde titreşim ortadan kalkabilir. Yani büyük bir pervaneye (rüzgar gülüne) 2 yaprak eklediğimizde belki titreşim ortaya çıkar fakat bu 2 yaprağı küçük bir pervaneye taktığımızda titreşim olmayabilir yada çok az olabilir.

Aspiratörlerde de bu yanlış mühendisliği görüyoruz. Bazı aspiratörler 5 yada 6 yapraklı bu da
yanlış mühendislik örneğidir. Aspiratörlerin pervaneleri kaç yapraklı olmalıdır, üreticileri uyaralım lütfen. Birde bu pervanelerin boyutlarını yani büyüklüğü ne olmalı onu bulalım. İdeal bir aspiratör'ün
boyu ne olmalı yani ne kadar büyüklükte olmalı?  İdeal bir aspiratör kaç yapraklı olmalı? Yani bu
pervanelere bir standart getirilmeli. Çünkü bu pervanelerin yanlış kullanımı fazla elektrik tükenmesine yol açıyor. Bu da küresel ısınmaya yol açıyor. Yani buzulların hızla erimesine yol
açan nedenlerden biride bu.
Birde pervanelerin dönüş yönü çok önemlidir. Çünkü Dünya batıdan doğuya yani saat yönünde dönüyor  pervaneler  de saat yönünde dönmeli. Böylece pervanelerimiz saatte 70 km/hız  daha hızlı dönecek. Yani belki de hiç rüzgar olmadığı zamanlar bile bu pervaneler elektrik üretmeye devam edecek.
Bu mantıktan yola çıkarak rüzgar güllerini yeniden dizayn edebiliriz. Hatta rüzgar gülü panelleri yani duvarları oluşturabiliriz . Bir dik dörtgen panel düşünelim bu panele monte edilmiş 100 tane 200 tane küçük ,2 yaprağı olan  pervaneler. Böylece rüzgar gülleri çok fazla alana dağılmadan daha çok elektrik üretiriz.
Rüzgar gülü yada aspiratör yaparken 4 şeyi göz önünde bulundurmalıyız.
1- Pervaneler saat yönünde dönmeli
2- Pervaneler küçük olmalı, çünkü küçük pervaneler daha hızlı döner. Böylece daha fazla elektrik elde ederiz.
3- Pervanelerin yaprağı 2 tane olmalı. Titreşim fazla olursa 3 yapraklıda olabilir.
Pervanelerde ki yaprak sayısı arttığında pervaneler daha yavaş dönüyor. Pervanedeki yaprak sayısı arttıkça da  pervane daha yavaş döneceği için titreşim azalıyor.
4- Pervane 2 yapraklı olsa bile yaprak fazla geniş olmamalı. Yani pervane yaprağı dar ve ince olmalı ki pervane daha hızlı dönebilsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder